Rendelését telefonon is leadhatja! | Ügyfélszolgálat: 08:00 – 17:00 | Telefon: +36 70 288 6799 | info@hitelescegkivonat.com

A cégkivonat és a negatív információ

5988 A cégkivonat és a negatív információ

Többször írtunk már arról, hogy milyen esetekben elengedhetetlen a cégkivonat használata. Egyes céges ügyintézések során kötelező a bizonyos formátumú cégkivonat, vagy hiteles cégkivonat bemutatása. (A két dokumentum közötti különbség mindig lényeges!)

Az ügyintézések mellett rendkívül hasznos lehet, ha időnként beszerezzük a cégkivonatot azokról a partnerekről, akikkel szoros üzleti viszonyt ápolunk. Miért? A pozitív információk mellett a cégkivonat tartalmazza a negatív információkat is. Az üzleti életben fontos tudni arról, hogy melyek azok a vállalkozások, akik akár likviditási, akár más jellegű problémával küzdenek. Ez a saját vállalkozásunkat is veszélyezteti, hiszen ha egy cég felszámolási eljárás alatt áll, akkor könnyen lehet, hogy erős küzdelmet kell folytatni 1-1 ki nem egyenlített számláért.

A negatív információkat 3 fő csoportra bonthatjuk. Ezek a:

hatályos, azaz érvényben lévő,

a lezárt és,

az egyszeri.

Ezek között az egyik legfontosabb a jelenleg is érvényben lévő információk. Ez azt jelenti, hogy az adott pillanatban is folyamatban vannak, ezért veszélyt jelenthet a vállalkozásunk számára. Ilyen események lehetnek az alábbiak: csődeljárás, felszámolási eljárás, adótartozás és adóhiány, törölt adószám, NAV által elrendelt végrehajtási eljárás, általános végrehajtási eljárás, kényszertörlési eljárás, hivatalból történő törlés, végelszámolás, megszűnés, büntetőjogi intézkedés, vagyoni részesedés lefoglalása, nem rendezett munkaügyi kapcsolatok, ÁFA bevallás benyújtását elmulasztó adózó. Ha ezek közül bármelyik szerepel a partner cégkivonatában, érdemes felülvizsgálni a kapcsolatot.

Egy vállalkozó életében nagyon rizikós, ha a vállalata olyan státusszal rendelkezik, mint például a végrehajtási eljárás. Ez mindenképpen hátrányos helyzetet generál a partnereivel szemben. Jöjjön egy példa. Egy multinacionális vállalat például azonnal kiiktatja a partnerhálózatából azokat a cégeket, akiknek a cégkivonatában több negatív információ található. Ezek a nagyvállalatok kizárólag akkor kötnek szerződés egy vállalattal, ha az makulátlan múlttal és jelennel rendelkezik.

A cégkivonaton megjelent negatív információ akkor is problémát jelenthet, ha az érintett vállalat banki hitelt szeretne felvenni. A bankok részletesen utánajárnak a cégkivonaton szereplő információknak, és 1-1 szerencsésebb esetben járulnak csak hozzá a hitelfelvétel elfogadásához. A legtöbb esetben viszont elutasítják a negatív információt tartalmazó cégkivonattal érkező vállalkozókat.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy milyen fontos valójában egy vállalat cégkivonatának rendszeres ellenőrzése. Ha egyébként is egy rizikós üzletbe vágunk bele, akkor legyünk tisztában azzal, hogy a partner, akivel szerződést kötünk, milyen státusszal rendelkezik. Amennyiben gyanúval élünk, hogy ez nem jó irányt vesz, szüntessük meg a kapcsolatot és nézzük új lehetőségek után!

Oldalunkról csak hiteles cégkivonatot tud letölteni, minden esetben az aznapi dátum fog rajta szerepelni. A cég kiválasztásához kattintson a főoldalra, és a keresőbe írja be a cég nevét.